W tej kategorii znajdziecie najlepsze nasiona roślin strączkowych, które można wysiać w ogrodzie. Prezentowane produkty to nasiona tycznych i karłowych fasolek o żółtym i zielonym kolorze łupiny. Bardzo interesujące są również odmiany fioletowe. Kategoria zawiera również nasiona bobu oraz słodkiego groszku.
Bób smakuje najlepiej przygotowany metodą tradycyjną – czyli ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek. Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitamniny A.
Suszona fasola, a zwłaszcza fasola czerwona należą do czołówki warzyw pod względem zawartości antyoksydantów. Fasola dostarcza witaminy E i z grupy B oraz minerały: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Jest też bogata w lignany - substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych.
Suchy groch to doskonałe źródło błonnika, białka, molibdenu, kwasu foliowego, witaminy B1, potasu i fosforu. Groch pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca, kontrolować cukrzycę typu 2 i regulować pracę jelit.