Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

Okra 2g Vilmorin

Okra 2g Vilmorin

Piżmian jadalny

Cena: 5.00 brutto

Ilość:
Liczba sztuk w magazynie:
20
Czas dostawy:
4 dni robocze
Producent:
Koszty dostawy:
  • Kurier DPD 18.00 zł brutto
  • InPost Paczkomaty 24/7 14.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty 0.00 zł brutto
Dostępność:
Specyfikacja
Nasiona
  • Głębokość siewu [cm]
  • 1
  •  
  • Termin wysiewu
  • marzec - maj
  •  
  • Temperatura kiełkowania [°C]
  • 20
  •  
  • Stanowisko
  • słoneczne
  •  
  • Sadzenie do gruntu
  • maj - czerwiec
  •  
  • Rozstawa [cm]
  • 50x50 cm
  •  
  • Termin zbioru
  • lipiec - wrzesień
  •  
  • Wysokość rośliny
  • 60 cm
  •  
Opis produktu

Jeśli chcesz wzbogacić swój przydomowy ogródek o kilka egzotycznych roślin warzywnych, to z pełną świadomością polecamy Ci okrę (kluczowy składnik południowoamerykańskiej zupy gumbo). To bardzo smaczne warzywo przypomina trochę mix fasolki szparagowej i bakłażana.

Okra w Polsce dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością, zwykle w postaci marynowanej lub bardzo rzadko świeża. Znakomitą alternatywą dla marynowanej okry jest jej wysianie i uprawa w przydomowym ogrodzie.

Nasiona okry wysiewa się już na początku marca pod osłonami. Idealna temperatura do wykiełkowania nasion wynosi 20oC. W chłodniejszych latach można wysiać nasiona w pojemnikach i początkowo uprawiać na domowym parapecie. Wyrośnięte sadzonki należy przesadzić na miejsce stałe już w połowie maja, po ostatnich przymrozkach. Okra osiąga dojrzałość zbiorczą na początku lipca, a jej owoce można zbierać do końca września.

Owoce okry można spożywać na surowo, marynować podobnie jak ogórki lub grillować. Ciekawostką jest fakt, że okra zawiera substancję galaretowatą, która jest bardzo często używana do zagęszczania zup i sosów.

Jeśli zdecydujesz się na uprawę okry, koniecznie sprawdź przepis na Gumbo. Oficjalnej potrawy stanu Luizjana.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Wysiew
                       
Sadzenie
                       
Zbiór
                       

 

Do przygotowania gumbo można używać dowolnych odmian mięsa czy skorupiaków, jednak nigdy te dwa produkty nie powinny być łączone. Wyjątek stanowi tradycyjne gumbo przygotowywane w Nowym Orleanie, które zazwyczaj zawiera zarówno skorupiaki jak i kiełbaski. Składnikami mięsnego gumbo mogą być kurczak, kaczka, wiewiórka czy królik. Łączenie w gumbo mięsa ze skorupiakami jest akceptowane jedynie przez mieszkańców Nowego Orleanu. Gumbo bazujące na owocach morza przeważnie zawiera krewetki, kraba (całego lub tylko jego mięso), czasem także ostrygi. Poza kiełbaskami i szynką praktycznie nigdy nie używa się wieprzowiny czy wołowiny. Większość odmian gumbo doprawia się cebulą, pietruszką, papryką albo selerem. Rodzaj gumbo często wyznacza użyty środek zagęszczający, np. afrykańskie warzywo okra. (Wikipedia -https://pl.wikipedia.org/wiki/Gumbo/)

Kod producenta: 5907617320406

Stan produktu: nowy

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia:

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt