Dodano produkt do koszyka

Dlaczego kompost jest nawozem naturalnym?

Co robisz ze skoszoną trawą? Pakujesz w worki na śmieci albo składujesz w najdalszym kącie ogrodu? A liście grabione na jesieni, gałęzie po podcinaniu drzew i krzewów? Czy Ty ich przypadkiem… Nie spalasz w ognisku? Błąd! Nie rób tego! Z odpadów naturalnego pochodzenia można zrobić kompost, czyli darmowy nawóz. Zaraz pokażę Ci, że to prostsze niż myślisz!

Kompost, co to takiego?

Kompost to naturalny, organiczny nawóz, wytwarzany w procesie kontrolowanej biodegradacji. Jeśli zdecydujesz się założyć kompostownik zyskujesz darmowy nawóz i, a może przede wszystkim oddasz naturze część tego co od niej dostałeś, a co zwykle wyrzucasz do kosza.

Ważne: Jak to z naturą zwykle bywa, na efekty działania organicznego nawozu trzeba poczekać. Ale jeśli zdrowie i ekologia są Twoim priorytetem to warto. Poza tym rozwiązujesz sobie problem z pozbywaniem się skoszonej trawy i innych odpadów, pozostałych po porządkowaniu Twojego ogrodu.

Co można kompostować?

  • skoszoną trawę,
  • liście i gałęzie - jeśli są grube, można je rozdrobnić, 
  • obierki, resztki owoców i warzyw,
  • zdrewniałe fragmenty roślin,
  • skorupki jaj,
  • fusy z kawy i herbaty,
  • korzenie, przyschnięte kwiaty,
  • rozdrobniony: papier i karton bez nadruków, pudełka po jajkach,
  • trociny,
  • słoma zbożowa,
  • kora,
  • popiół z kominka,

Ważne: Do kompostownika nie wolno wrzucać chorych roślin, chwastów z nasionami i tworzyw sztucznych, np. plastiku oraz szkła i metali.

Jak założyć estetyczny kompostownik?

Można kupić gotowy kompostownik albo zrobić go samodzielnie. Główne materiały budulcowe to deski i mocna folia do izolacji. Deski należy zbić/skręcić, tak aby powstała skrzynia bez dna. Najlepiej gdyby jedna ze ścian dawała się demontować. Kompost potrzebuje odpowiedniej temperatury i wilgotności. Dlatego od środka, skrzynię (tylko boki) należy zaizolować grubą folią.

Ważne: Zanim kompost nabierze aromatu ściółki leśnej, będzie wydzielał nieprzyjemny zapach. Wybierając miejsce na kompostownik dbajmy o komfort swój i sąsiadów.

Jakie warstwy powinien mieć kompostownik?

Gleba w miejscu, w którym zakładamy kompostownik powinna być przepuszczalna, aby mikroorganizmy, grzyby i małe żyjątka (dżdżownice) mogły wniknąć w rozkładane resztki.
Kolejne warstwy również nie powinny być układane losowo, a na przemian z resztkami bogatymi w azot (wszystko co zielone, warzywa i owoce) i resztkami węglowymi (gałęzie, zdrewniałe części roślin). 

Warstwy w kompostowniku:

  1. Na dnie kompostownika, powinna być dobra, przepuszczalna gleba.
    W innym przypadku, należy wysypać na dno klika centymetrów torfu albo starego kompostu. 

  2. Druga warstwa to luźno poukładane gałęzie, które zagwarantują dopływ powietrza. 

  3. Następną warstwą powinny być resztki azotowe - trawa, resztki domowe. 

  4. Po ułożeniu ok. 20 cm warstwy azotowej, należy zasypać resztki 5 cm warstwą ziemi ogrodowej. 

  5. Powtarzamy warstwy, aż do wysokości ok. 1,5 m. 

  6. Tak przygotowany materiał okrywamy torfem, słomą, korą, aby proces rozkładu trwał również w zimie, przy niskich temperaturach.    

Kompostownik powinien stać na równym terenie. Jeśli będzie stał w zagłębieniu, woda spływająca po opadach uniemożliwi prawidłowy rozkład resztek, a nawet może spowodować gnicie. Proces biodegracji odbywa się przy odpowiedniej temperaturze i wilgotności, dlatego tak ważne jest, aby układać warstwy na przemian. Gałęzie i inne węglowe resztki, pomiędzy resztkami azotowymi (trawa, itp.), gwarantują odpowiednie natlenienie i sprawiają, że otrzymamy wartościowszy nawóz.

<pWażne: Aby otrzymać pełnowartościowy kompost potrzeba od 10 -12 miesięcy.

Jak przyspieszyć kompostowanie?

Można użyć produktów przyspieszających biodegradację, np. PG-Poszwald. Na każdą z wymiennych wcześniej warstw, należy nanieść 2 litry takiego preparatu. Przyspieszacz można stosować również do pozbycia się pniaków po wycince drzew. Pniaki po ściętych drzewach liściastych należy dokładnie ponacinać. Z preparatu przygotować gęstą zawiesinę (papkę), nałożyć na pniaki i przykryć trocinami. Przy likwidacji pniaków drzew iglastych, zawartość opakowania należy rozcieńczyć w 5-7l wody. W ponacinane pniaki należy wlewać po ok. 100ml, przygotowanego wcześniej produktu i przykryć ściółką.

Ważne: Jeśli masz problem z pozbyciem się pniaków po wycince drzew, PG-Poszwald sprawi, że pozbędziesz się ich nawet dwa razy szybciej.

Data publikacji: 11.10.2017 18:53:11

Kategorie: Inspiracje, Porady

Tagi: biodegradacja, gałęzie, kompostowanie, kompostownik, korzenie, pniaki, preparat do kompostowania, resztki

Zaloguj się aby skomentować

Polecane przez Floks.pl

Trymer ogrodowy EGO Power+ do przycinania trawy i żywopłotu