Dodano produkt do koszyka

« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

BESTSELLER

Akra Stroh R.+P Karner

Przyspieszanie procesów rozkładu

Producent: AKRA

Stan produktu: nowy

Cena: 499.00 brutto

Ilość:

Dostępne warianty:

Koszty dostawy:

  • Darmowa dostawa 0.00 zł brutto
  • Kurier DPD 19.00 zł brutto
  • Paczkomaty InPost 13.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty 0.00 zł brutto

Koszty płatności:

  • Za pobraniem Poczta Polska: + 4.00zł brutto
  • Za pobraniem Kurier: + 6.00zł brutto
  • PayPal: + 1.50zł brutto
Opis produktu

Akra Stroh R. + P to specjalistyczny preparat przeznaczony do szybkiej mineralizacji słomy. Zawarta w preparacie bakteria Megaterium Phosphoricum (P) uaktywnia do 30kg/h fosforu elementarnego w glebie i jest odporna na promienie UV.

Zalety stosowania preparatatu Stroh R.

  • szybki rozkład słomy (mineralizacja)

  • pozytywny wpływ na mikrobiologię gleby

  • wysoka skuteczność w czasie suszy

  • w połączeniu z siarką redukuje infekcje grzybowe

  • poprawia i wzbogaca strukturę gleby

  • zapewnia szybki wzrost próchnicy w kompleksie sorpcyjnym

Podczas rozkładania słomy nie jest wymagane dodatkowe nawożenie azotem (N).

Rodzaj słomy

Dawkowanie na 1ha

Słoma ze zbóż

1 litr Akra Stroh R. ma 100-300l wody

Słoma z kukurydzy

2 litry Akra Stroh R. na 100-300l wody

Dawkowanie w zależności od ilości słomy. Nie należy przekraczać podanych w tabeli dawek.

Ważne:
Zastosowanie Akra Stroh R. pozwala rozbić cząstki organiczne resztek pożniwnych (celuloza i lignina).

Stan produktu: nowy

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Polecenie produktu: Akra Stroh R.+P Karner
Dlaczego warto stosować słomę jako nawóz?

Z przyczyn ekonomicznych oraz minimalizacji kosztów produkcji warto zadbać o maksymalne wykorzystanie składników pokarmowych. Dobrym sposobem na uzyskanie cennych uzyskanie cennych substancji odżywczych i wzbogacenie gleby, jest wykorzystanie resztek powstających po żniwach oraz słomy.


Poniższa tabela prezentuje ilość składników pokarmowych znajdujących się w różnych rodzajach słomy:


Rodzaj słomy
(średnio na wagę plonu)

Azot (N)

Fosfor (K2O)

Potas (P2O5)

Słoma zbożowa (1T)

7kg

30kg

3kg

Słoma rzepaczna (1T)

16kg

40kg

6kg

Słoma kukurydziana (10T)

16kg

30kg

7kg

Liście buraka cukrowego (10T)

33kg

50kg

9kg

Łęty ziemniaczne (10T)

20kg

32kg

4kg

Wprowadzając do gleb słomę oraz resztki pożniwne w postaci ścierni i korzeni znacząco poprawiają się właściwości fizyczne i chemiczne gleby. Resztki pożniwne oraz słoma tworzą próchnicę, jest to bardzo istotny efekt z punktu widzenia jakości gleby. Najlepsze efekty można zaobserwować na glebach lekkich, które są bardzo ubogie w próchnicę.

Wykorzystanie słomy i poprawny jej rozkład daje efekty tylko nieco mniejsze niż nawożenie gleby obornikiem.

W celu prawidłowego rozkładu słomy w glebie oraz maksymalnego wykorzystania składników pokarmowych należy kierować się następującymi zasadami:

  • dobre rozdrobnienie słomy zapewnia szybszy rozkład

  • należy dobrze wymieszać resztki pożniwne

Uwaga!

  • Stosowanie środków grzybobójczych znacząco spowalnia rozkład słomy i resztek pożniwnych.

  • Rozkład w glebach kwaśnych trwa znacząco dłużej.

  • Nierozłożona słoma wchłania wodę, efekt ten ma negatywny wpływ na wschody i wzrost roślin.


Z uwagi na powyższe kłopoty, bardzo istotne jest zastosowanie preparatu Akra Stroh R. do szybkiej mineralizacji i rozkładu słomy oraz resztek pożniwnych.

Działanie preparatu opiera się na mechanizmie ANDOCK. Procesie, który prowadzi do powstania ujemnego ładunku umożliwiającego bardzo dobrą przyczepność preparatu do resztek pożniwnych.

Środek nie wymaga zbyt dużej ilości wody i jest odporny na temperaturę. Już w 10min od zastosowania preparatu można przystąpić do uprawy gleby bez utraty skuteczności.

Zapytaj o produkt
Opinie o FLOKS.PL

Wykres opinii w serwisie OpineoWyróżnienie opineo

Obsługiwane płatności z PayU

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.